neděle 28. prosince 2008

Na stativ jedině bez VR

Proč píšou v návodu na NIKON D90 „Vypněte snížení vibrací, je-li fotoaparát připevněn k trojnohému stativu …“? Samozřejmě to nikde v návodu nevysvětlují, kdo by taky mohl doufat, že. Ale my na to přišli, HAH! :) Já a můj kamarád Sven jsme fotili stavebnici, když byl foťák připevněn na stativu. Jenže co se nestalo. Stojím půl metru od stativu, dálkové ovládání v ruce a ejhle! Na druhé fotce je stavebnice posunuta narozdíl od jiné! Ale jakto?

Příklad (animace):


Fotili jsme více fotek a posunutí v obraze se opakovalo, ale nepravidelně. Původně jsme uvažovali, jestli to nemůže způsobovat naklápění zrcátka které odráži dopadající světlo na AF senzory a skrz pentagonální hranol do hledáčku. Tak jsme dali uši k fotoaparátu a naslouchali.

Zde vzorek:




Svena napadlo, že bychom mohli vyzkoušet, co udělá změna objektivu. Já si v duchu říkal „Co může pomoct změna objektivu, když to dělá pravděpodobně v těle fotoaparátu.“. Nasadili jsme objektiv, cvak, a problémy přestaly. No já teda čuměl. A najednou mi to začalo docházet. Při namáčknutí spouště do poloviny se v původním objektivu aktivovala redukce vibrací (VR), to v objektivu luplo poprvé a asi sekundu po uvolnění spouště z polonamáčknuté polohy se redukce vybrací vypnula, luplo podruhé. No a fígl byl v tom, že když jsme pořidili následující snímek ještě před oním druhým lupnutím, tak bylo vše OK, ale když byl některý z dalších snímku vyfocen po druhém lupnutí, obraz se posunul.




Stručně vysvětleno:

1. Namáčkneme spoušť, lup poprvé, vyfotíme první fotku, vyfotíme druhou, třetí, pátou, lup podruhé. A všechny fotky jsou OK.

2. Namáčkneme spoušť, lup poprvé, vyfotíme první fotku, vyfotíme druhou, třetí a čtvrtou nestihneme vyfotit v limitu méně než 1s po předchozí => tedy znova namáčkneme spoušť, lup poprvé, čtvrtá fotka, lup podruhé … První tři fotky budou OK a čtvrtá fotka bude posunutá od předchozích.

Tento efekt nastane ale i v opačném pořadí, čili:

3. Namáčkneme spoušť, lup poprvé, vyfotíme první fotku, lup podruhé. Namáčkneme spoušť, lup poprvé, vyfotíme následující fotku, lup podruhé. Namáčkneme spoušť, lup poprvé, vyfotíme třetí fotku a ihned čtvrtou, lup podruhé. První tři fotky budou stejné, ale čtvrtá bude posunutá.




Při přepnutí VR na objektivu do polohy OFF se žádné „lupání“ neozývalo a fotoaparát přestal mít problémy, mohli jsme fotit v jakýchkoliv časových rozestupech a fotografie se ani o píď neposunula.

Proto všem doporučuji, vypínat stabilizaci v objektivu, po upevnění fotoaparátu na trojnohý stativ (pokud ovšem objektiv nemá detekci stativu - to totiž vypne stabilizaci sám, při poklesu „třesu“ pod určitou úroveň).

Žádné komentáře:

Okomentovat