sobota 31. ledna 2009

Last.fm

Oč vlastně jde? 

Pro někoho o blbůstku, pro jiného zase o docela zajimavou stránku.

Tak tedy k věci. Last.fm jsou stránky věnované především hudbě. Někdo by si mohl myslet, že tam snad najde notový zápis písní, či stránku věnovanou jen textům z písní, ale to rozhodně ne, tyto stránky jsou totiž jedna velká databáze a komunita uživatelů.

Pokud se zaregistrujete, otevřou se vám brány do tohoto světa. Last.fm se točí hlavně kolem toho, že si stáhnete plugin do Winampu, nebo Windows Media playeru a písničky, které posloucháte se vám začnou přičítat na stránky s vaším profilem. Můžete se zařadit do uživatelských komunit, přidávat si přátele, ba dokonce koukat na „sousedy“ kolem vás, jenž mají podobný, nebo zcela stejný hudební vkus jako vy. Najdetete zde také velmi obsáhlou databázi interpretů a hudebních skupin. Potíž je ale trochu v tom, že pokud stránka Last.fm nemá ve své databázi interpreta, kterého posloucháte, tak se vám nepřičtou poslechnuté písničky tak dokonale, jako když je interpret v databázi. Tedy například příznivci Evy a Vaška budou možná trochu zklamáni.

Z věcí, které mám na last.fm rád můžu vyjmenovat třeba automatické přidání alba do vaší uživatelské knihovny, pokud posloucháte v pc písničku z tohoto alba a interpret je v databázi last.fm. Ostatní uživatelé můžou koukat do jim přístupných částí vašeho profilu, mohou vidět, co právě posloucháte, kdy a co jste naposledy poslouchali, co nejvíce posloucháte, alba která vlastníte,vaše přátele, či do kterých uživatelských skupin patříte. Vám zase jako uživateli mohou přicházet události tzv. „Events“ o tom, jestli někde poblíž vás bude hrát v budoucnu kapela, jejíž album vlastníte atd. 

Co je to Scrobbling?

Pokud si stáhnete do PC výše zmíněnou aplikaci, která monitoruje, jakou hudbu posloucháte, setkáte se s docela zajímavým slovíčkem „Scrobbling“. Takže co to vlastně Scrobbling je. Pokud začnete poslouchat nějakou písničku, nepřidá se vám okamžitě do last.fm profilu, musí se totiž nejprve doscrobblovat. Nikdy jsem nezkoušel vypočítat procentuální hodnotu Scrobblingu, ale jde o to, že pokud posloucháte písničku, která trvá např. 3 minuty, tak se minutu Scrobbluje a až je písnička „Scrobbled“, tak se teprve přidá do vašeho profilu. Mně se zdá taková věc celkem užitečná, nedokážu si totiž představit, že by se mi okamžitě na profil přičetla kdejaká „exotičnost“ v mp3 či jiném zvukovém formátu a že jich od kamarádů mám někdy opravdu hodně!

Tak tedy odkaz na stránky !zde!

Odkaz na můj profil !zde!

3 komentáře:

  1. za "!zde!" nedík.

    Mě last.fm asi na nic nebude. Hudbu na PC téměř neposlouchám. Leda tak na českým rozhlase. A hudbu neposlouchám z pekelného WMP nýbrž z VLC případně z Media Player Classic. A tak nevím, jsou-li pluginy i do nich.

    Taky nevím, co mám dělat když tam nejsou heligonkáři Franta Albrecht a Pavel Vokůrka. Daj se tam přidat?

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem se díval a pluginy pro scrobbling jsou jen do programů Foobar, iTunes, Winamp a Windows media player.

    Ohledně těch interpretů. Jakmile si něco poslechneš a ono se to uploadne na tvojí stránku, tak když nemají toho autora v databázi, tak se vytvoří. Na uživatelích je pak jen udělat k interpretovi Description popř. nahrát nějaké obrázky... Takže to zase tak špatné není

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, to si ještě moc rozmyslím, zda si instnu Winamp. Navíc o interpretech heligonkářích vlastně nic nevím a tudíž nevím, co bych tam o noch měl psát kromě jména. Na zveřejnění jejich fotek, i kdybych ňáký měl, nemám práva.

    Ne ne, asi budu o to pilnější na forvu

    OdpovědětVymazat